رييس جمهوري در مراسم بهرهبرداري از خط راهآهن ترانزيتي شرق درياي خزر:
توسعه، ثبات و امنيت کشورهاي منطقه به هم پيوند خورده است/بايد انتقال کالا بين کشورها ارزانتر و همکاري اقتصادي بين کشورهاي منطقه باصرفهتر شود
رييس جمهوري روز چهارشنبه در مراسم آغاز بهرهبرداري از خط راهآهن ترانزيتي شرق درياي خزر با اشاره به اينکه ملتهاي ايران، ترکمنستان و قزاقستان خواهان ارتباط بيشتر و بهتر با يکديگر هستند، تصريح کرد که توسعه، ثبات و امنيت کشورهاي منطقه به هم پيوند خورده است و بايد براي تقويت سطح همکاريها بکوشيم.
به گزارش سلام لردگان به نقل از
حوزه دولت باشگاه خبرنگاران، حجت الاسلام و المسلمين دکتر حسن روحاني در اين مراسم که روساي جمهوري ترکمنستان و قزاقستان و مقامهاي شمار ديگري از کشورهاي منطقه نيز حضور داشتند، گفت: توسعه ، امنيت و ثبات هر يک از کشورهاي ما توسعه، ثبات و امنيت يکديگر است.
دکتر روحاني، مراسم بهره برداري از اين خط آهن مشترک را يک مراسم تاريخي و به يادماندني براي کشورهاي منطقه بويژه سه کشور قزاقستان، ترکمنستان و ايران دانست و گفت: ما سه کشور گر چه از لحاظ سياسي داراي استقلال کامل و نظام خاص حکومتي و حقوقي خود هستيم اما از لحاظ تاريخي، فرهنگي، ديني و اعتقادي آنچنان به هم نزديک هستيم که شايد نظير اين وحدت، اتحاد و نزديکي را کمتر بتوان در تاريخ کشورهاي مختلف يافت و اين زيربنا براي ما اهميت ويژهاي دارد.
رييس جمهوري اظهارداشت: ملتهاي ما از ما ميخواهند که شرايط را آنچنان مهيا کنيم تا روابط مختلف ملتها و دولتهاي اين منطقه و بويژه اين سه کشور همسايه که هر سه در کنار درياي خزر نيز حضور دارند بهم نزديکتر و پيوستهتر بشود.
دکتر روحاني افزود: مردم از ما ميخواهند راحتتر به کشورهاي يکديگر رفت و آمد کنند، کالاي آنها مناسبتر به دست کشورهاي ديگر برسد، ارتباطات را آنچنان توسعه دهيم تا شرايط براي همکاريهاي مختلف سه ملت بزرگ ايران، ترکمنستان و قزاقستان آمادهتر شود.
رييس جمهوري با اشاره به اينکه امروز قدم مهمي را در راه احياي خواست مردم اين منطقه برداشتهايم، گفت: امروز اين خط آهن نه تنها سه کشور قزاقستان، ترکمنستان و ايران را بهم متصل مي کند بلکه اين راهاهن وسيلهاي خواهد بود که راحتتر اين سه کشور به خليج فارس، درياي عمان، به کشورهاي شرقي منطقه، چين، روسيه، ترکيه، اروپا و مديترانه دسترسي داشته باشند.
دکتر روحاني با تاکيد بر اينکه اين قدم، قدم پاياني ما نيست، افزود: ظرفيت اين خط آهن را بايد بيش از پيش بالا ببريم وجمهوري اسلامي ايران آمادگي دارد در مرحله دوم با کمک و همکاري دو کشور ترکمنستان و قزاقستان اين راهآهن را به نقاط جديد تري متصل بکند. ما در سالهاي آينده اين راهآهن را به درياي عمان متصل خواهيم کرد.
رييس جمهوري گفت: بايد تلاش کنيم انتقال کالا بين کشورها ارزانتر و همکاري اقتصادي بين کشورهاي منطقه باصرفهتر شود و بنابراين در کنار اقدامي که در بخش خطوط ريلي انجام دادهايم در آينده بايد در زمينه جاده و کشتيراني انجام دهيم.
دکتر روحاني افزود: ما مي توانيم با خطوط ارتباطي کشورهاي عضو سازمان اکو را به کشورهاي عضو سازمان شانگهاي متصل کنيم و شرايط را حتي براي انتقال انرژي و سوآپ مواد نفتي آماده کنيم. بنابراين امروز روز مسرتبخشي براي کشورهاي منطقه و آغازي براي ارتباطات نزديکتر خواهد بود.
رييس جمهوري گفت: بايد اقدامات مؤثر ديگري براي رفت و آمد مسافرين، تسهيل رواديد بين تجار و مردم کشورهاي منطقه، ايجاد مقررات براي حمل و نقل راحتتر و سريعتر انواع کالاها، انجام دهيم و شرايط بهتري را براي اقتصاد خودمان، اقتصاد منطقه و در نهايت براي رفاه مردم خودمان و مردم منطقه فراهم بکنيم.
دکتر روحاني تاکيد کرد: اتصال اين خط راهآهن نه تنها روز شادماني و خوشحالي براي سه کشور بلکه روز شادماني براي کشورهاي منطقه و همه کشورهايي است که ميتوانند باواسطه و بيواسطه از اين راهَآهن استفاده کنند.
دکتر روحاني همچنين از پذيرايي گرم و صميمانه رييس جمهوري ترکمنستان قدرداني کرد.
نور سلطان نظر بايف رييس جمهوري قزاقستان نيز در اين نشست با تبريک افتتاح اين طرح اهميت آن را در توسعه منطقه خاطر نشان ساخت و گفت: قزاقستان خط ريلي ديگري به سمت چين احداث کرده است که از اين طريق ميتوان موجب پيوند آسياي دور و کشورهاي آسياي ميانه به خليج فارس و خاورميانه شد.
وي با تأکيد بر اينکه سه کشور در مبارزه با تروريسم و ايجاد امنيت و توسعه اقتصادي داراي اهداف مشترک هستند، گفت: اتمام ساخت پروژه راهآهني که امروز افتتاح شد، در آينده سهم کشورهاي ما را در بازارهاي جهاني افزايش خواهد داد.
رييس جمهوري ترکمنستان نيز با اشاره به اينکه اين پروژه کار بسيار بزرگي بود که در طول ۷ سال در ترکمنستان انجام شد، گفت: اين راهآهن شاهراهي بينالمللي است و کمک بزرگي در شکوفايي روابط اقتصادي و حسن همجواري کشورها خواهد داشت.
قربانقلي برديمحمداف با اشاره به ساخت تأسيسات مختلف در اين خط راهآهن گفت: کشورهاي منطقه از اين طريق ميتوانند کالاهاي حجيمتري را جابجا کنند و زمان تبادل کالا نيز به نحو چشمگيري کاهش خواهد يافت.
وي با بيان اينکه افتتاح راهآهن به توسعه اقتصادي و اجتماعي مردم منطقه کمک خواهد کرد، گفت: اتصال راهآهن به ايران باعث کاهش فاصله ميان آسياي ميانه و خاورميانه شده است و مسيرکريدور شمال – جنوب را کمتر کرده است. کشورهايي که عضو اين پروژه هستند کشورهاي ترانزيتي تلقي ميشوند و افتتاح اين راهآهن موجب تقويت روابط دوستانه و برادرانه هر سه کشور خواهد شد.
انتهاي پيام/